Navigation Søgning

Energirådgivning

Hvis du ønsker at spare penge på dit energiforbrug, kan du her på siden finde en række gode tips til, hvordan du hurtigt kan spare på strømmen og gøre din hverdag mere energivenlig.

Fra watt til lumen

Cirka en femtedel af boligens elforbrug går til belysning. En god belysning er vigtig til både arbejde, læsning og hygge. Men belysningen i hjemmet er under forandring i takt med at vi går fra watt til lumen.

Man vedtog i EU for nogle år siden, at udfase den traditionelle glødepære. Faktisk blev de sidste glødepærer udfaset i 2012, og siden da, har vi skulle vænne os til en række nye begreber.

Hvor vi førhen målte en lyskildes effekt i watt, måler vi det i dag i lumen. Du kan nemt og hurtigt foretage en watt lumen omregning ved hjælp af skemaet ovenfor. Men hvad er så forskellen på de to ting, og hvordan ved man hvilken lyskilde man skal vælge?

For at få en forståelse af hvad det er der står på kassen af en lyskilde, og dermed blive klogere på hvad du køber, er her en kort definition af nogle af de vigtigste begreber.

Hvad er lumen?

Lumen har erstattet watt og definerer den samlede mængde synligt lys en lyskilde udsender. Jo flere lumen, jo kraftigere lys.

Hvad er Ra-værdi?

Ra-værdi definerer en lyskildes evne til at gengive farverne naturtro. Dagslys har en Ra-værdi på 100, og EU har stillet krav til, at en lyskilde minimum skal have 80 Ra. De pærer vi kan købe i dag har derfor med andre ord en meget naturtro farvegengivelse.

Hvad er farvetemperatur?

En lyskildes farvetemperatur angiver dens evne til at give en fornemmelse af bedre farvegengivelse. En lyskildes farvetemperatur måles i Kelvin (K). Jo lavere tal des mere varme farver har lyskilden. Varme farver ligger på 2.700 til 3.000 grader Kelvin, hvilket svarer til gløde og halogen lyskilder. Kolde farver som dagslys ligger på 5.000 Kelvin.

Varmere farvetemperatur virker afslappende, mens højere farvetemperatur gør en mere aktiv.

Hvad menes der med "energiforbrug" ift. lyskilder?

Begrebet "energiforbrug" indikerer energiforbruget baseret på en antagelse om, at lyskilde er tændt gennemsnitligt 3 timer om dagen. Hvis du ganger det elforbrug der er trykt på emballagen med 2 kr./kWh så har du svaret på, hvad lyskilden koster dig i elforbrug årligt.

Hvorfor lumen i stedet for watt?

En af grundene til, at man er gået over til at bruge betegnelsen lumen i stedet for watt er, at watt i princippet ikke siger noget om, hvor meget lys, lyskilden udsender. Det gør lumen derimod, og denne relativt nye måde at betegne en lyskildens lysudsendelse på, er derfor langt mere retvisende for det vi søger svar på. Nemlig hvor meget lys der udsendes, så vi er sikre på at installere en lyskilde hvis lysmængde passer bedst til behovet i det givne rum.

Selvom watt nu er en udgået betegnelse når vi køber lyskilder, er der stadig mange af os der har et større kendskab til watt måleenheden fremfor lumen. Ligesom der med sikkerhed også stadig findes lyskilder rundt omkring der har watt tallet og ikke lumen skrevet på sig.

Hvis du vil vide hvad watt svarer til i lumen, eller omvendt, så kan du benytte skemaet her på siden eller læse mere i Energistyrelsens folder: "Ny pære -hvad skal jeg vide før jeg køber?". Her kan du også finde inspiration til hvilke lyskilder, der egner sig bedst til dit hjem og ønsker.

Du kan også hente appen Lysguiden fra Energistyrelsen på Play Butik eller App Store. Appen giver gode råd og vejledninger i forbindelse med udskiftning af lyskilder.