Navigation Søgning

Energisparetips

Hvis du ønsker at spare penge på dit energiforbrug, kan du her på siden finde en række gode tips til, hvordan du hurtigt kan spare på strømmen og gøre din hverdag mere energivenlig.

Fra watt til lumen

Cirka en femtedel af boligens elforbrug går til belysning. En god belysning er vigtig til både arbejde, læsning og hygge. Men belysningen i hjemmet er under stor forandring.

EU har vedtaget at udfase glødepæren. De sidste glødepærer bliver udfaset i september 2012, og vi skal til at vænne os til nye begreber.

Hvor vi tidligere har forholdt os til antal watt og måske størrelsen på fatningen, skal vi nu lære begreber som Ra-indeks og lumen at kende.

Ra-indeks er farvegengivelsen og viser lyskildens evne til at gengive farver naturtro. Et Ra-indeks på 100 svarer til dagslys. Gode Ra-værdier ligger mellem 80 og 99. Det er stadig glødepærer og halogenlamper, som gengiver lyset mest naturligt.

Fremover skal du ligeledes se efter pærens lysstrøm i stedet for dens watt-forbrug. Lysstrøm måles i lumen. Årsagen til, at man indfører begrebet lumen er, at watt egentligt ikke fortæller noget om, hvor meget lys pæren udsender. En sparepære udsender 4-5 gange så meget lys som en glødepære, hvis de har samme effekt. Derfor er det interessante i virkeligheden antal lumen pr. watt, når man ser på, hvor energieffektiv en lyskilde er.

Du kan omregne watt til lumen ved hjælp af skemaet eller sammenligne dine lyskilder i skemaerne.

Læs mere i Energistyrelsens folder "Ny pære -hvad skal jeg vide før jeg køber?", som beskriver de forskellige lyskilder, og hvor de forskellige lyskilder egner sig bedst i hjemmet.