Navigation Søgning

Energirådgivning

Hvis du ønsker at spare penge på dit energiforbrug, kan du her på siden finde en række gode tips til, hvordan du hurtigt kan spare på strømmen og gøre din hverdag mere energivenlig.

Belysning

Her finder du gode elsparetips til, hvordan du kan energioptimere belysningen i din bolig.

 • Sluk lyset efter dig.
  Det handler ofte om vaner, når vi ikke lige får slukket lyset. Tag en snak med din familie om vigtigheden i at slukke for lyset, når man ikke bruger det. Udnævn for eksempel en ansvarlig "lyseslukker" i familien.

 • Brug LED
  Der kommer hele tiden nye LED-produkter, og priserne falder. LED er dyrere at købe, men med en levetid på 15.000 - 25.000 timer er skiftet til LED-pærer en god investering. Overvejer du at købe LED, skal du være opmærksom på, at kvaliteten varierer. Gå efter LED-pærer med energimærke A+ eller A++. Tjek eventuelt hjemmesiden www.sparenergi.dk

 • Styr lyset med bevægelsessensorer og tænd/sluk ure
  Du kan med fordel bruge bevægelsessensorer på trapper, gange og til udendørs belysning, så lyset kun tændes, når der behov for det. Hvis du har behov for, at lyset er tændt på et bestemt tidspunkt hver dag, kan du installere et tænd/sluk-ur. Det kan for eksempel bruges, hvis du er på ferie, og du ønsker, at huset ser beboet ud.

 •  LED i julebelysningen
  Hvis du alligevel skal skiftet dine lyskæder ud, så skift til LED. De kan være lidt dyrere at købe, men med en længere holdbarhed og et lavere energiforbrug, tjener de sig hurtigt ind. Ifølge sparenergi.dk vil en glødepære-kæde med et typisk forbrug koste 80 kroner, hvis den er tændt i 24 timer i seks uger, mens en LED-kæde vil koste 11 kroner. Det er smukt med alle lysene i mørket, men der er ingen grund til, at de er tændt, når du ikke er hjemme eller vågen til at nyde dem. Med et tænd/sluk-ur kan du sikre dig, at julelysene tænder og slukker automatisk.

Tilbage