Navigation Søgning

Tips til en mere klimavenlig ferie

4. juni 2017

Sommeren står for døren, og vi har kigget nærmere på, hvordan du kan holde en mere klimavenlig og bæredygtig ferie.

Valg af transportform er uden tvivl et af de steder, hvor mange kan sætte ind, hvis ferien skal være mere klimavenlig. Der er nemlig mange af os, der benytter ferien til at flyve til nye spændende dele af verden. Men som de fleste ved, belaster flyrejser klimaet langt mere end andre transportformer, så det er helt klart værd at overveje, om flyveturen kan skiftes ud med et mere klimavenligt transportmiddel. Eller om de korte ferier med fly kan erstattes med en god lang ferie hvert andet eller tredje år. Det er bedre for klimaet, at vi rejser væk i længere tid, men færre gange.

Frem med cyklen

Et klimavenligt alternativ til flyrejsen er at tage på cykelferie. Er du ikke klar til at holde hele din ferie på cykel, kan du overveje at leje en cykel, hvis du holder ferie i en cykelvenlig by eller et cykelvenligt område. Mange steder kan det godt betale sig at leje en cykel til at komme rundt. Har du ikke lige mod på selv at cykle rundt i en fremmed by, findes der også guidede ture på cykel i mange større byer.

Ferie til søs

Skal ferien være klimavenlig, kan du også overveje ferie til søs. For eksempel tilbyder De Forenede Sejlskibe sejlferie på historiske sejlskibe. Det er klimavenligt, og du får med garanti masser af frisk luft og uforglemmelige oplevelser. Andre klimavenlige transportmidler, som du kan overveje, når ferien skal planlægges, er elbilen og eltoget -og inden længe vil du også kunne sejle med elfærge til både Sverige og Ærø.

Åben vinduet og brug håndklædet mere end en gang

Bor du på hotel, når du holder ferie, så kan du gøre din ferie lidt mere klimavenlig ved at spare på brugen af håndklæder og så vidt muligt åbne vinduet i stedet for at tænde for klimaanlægget.

Spis den lokale mad

Du kan også gøre en forskel for klimaet ved at spise den lokale mad, drikke den lokale øl og vælge vegetariske retter, når du er på restaurant. Spiser du generelt mere grønt og mindre kød, gør du en forskel for klimaet. Dansk Energis beregninger viser, at du ved at erstatte kødet med en vegetarret bare en enkelt dag udleder cirka 11 kg CO2 mindre.

Er det rent faktisk en lokal souvenirs, du har med hjem?

Det kan også godt betale sig at overveje, hvilke souvenirs du køber med hjem. Er det rent faktisk noget, som du vil få brugt eller nydt derhjemme? Og er det i det hele taget fremstillet lokalt? Husk også at have en stofpose med i tasken, så du altid har en pose med til dine indkøb.

Vi skal selvfølgelig ikke holde op med at rejse på ferie, fordi vi ved, at det belaster miljøet. Men hvis vi alle ændrer bare lidt på vores adfærd, når vi holder ferie, kan vi alle sammen bidrage til, at der udledes lidt mindre CO2.

Få flere tips til hvordan du kan gøre både din hverdag og ferie mere energivenlig.

God ferie!