Navigation Søgning

Flexafregning på el

1. december 2017

Fra den 1. december 2017 har de første private elkunder og mindre virksomheder mulighed for at gå over til flexafregning og få deres elforbrug afregnet på timebasis.

Med flexafregning får du som elkunde mulighed for at blive afregnet for dit faktiske elforbrug time for time. Det betyder, at du vil kunne spare penge ved at flytte dit forbrug til tidspunkter, hvor elprisen er lav - typisk om natten, og når vinden blæser.  

Muligheden for flexafregning vil blive indført gradvist frem til den 31. december 2020, hvor alle elmålere, som ikke har solceller eller anden form for energiproduktion, skal kunne flexafregnes. 

For at du kan få flexafregning, skal din elmåler være timeaflæst, og dit netselskab skal have valgt at ændre din afregningsmetode til flexafregning. Skiftet til flexafregning styres af netselskaberne. Vi kan derfor først fortælle dig, om dit elforbrug kan blive flexafregnet en måned før.

Hvad skal jeg gøre?

Som elkunde skal du ikke foretage dig noget. 

Hvis du har SpotEl, FynskSupportEl eller TændEl, vil vi orientere dig, når du overgår til flexafregning, og du kan få gavn af at flytte dit elforbrug til de tidspunkter, hvor elprisen er lav.

Hvis du har et fastprisprodukt eller KvartalsEl vil flexafregning ikke komme til at påvirke din elpris, da du betaler det samme for din strøm, uanset hvornår du bruger den. Det betyder, at du ikke skal bekymre dig om, hvorvidt elprisen er høj eller lav. Du skal dog være opmærksom på, at nogle netselskaber har valgt at indføre differentieret betaling for transport af el. Det betyder, at det i nogle tidsrum er billigere at få leveret strøm, mens det i andre tidsrum er dyrere. Det er typisk om vinteren i tidsrummet mellem kl. 17 og 20, at betalingen vil være højere. 

Husk at du på Mit Energi Fyn altid kan følge dit forbrug.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her, så vil vi løbende holde dig orienteret om udviklingen og mulighederne med flexafregning. 

Hvorfor flexafregning? 

Flexafregning er et vigtigt element i fremtidens intelligente energisystem. 

I Danmark og mange andre lande producerer vindmøller og solceller mere og mere strøm. Derfor bliver der også stadig større behov for, at vi som elkunder bliver mere fleksible og flytter en del af vores elforbrug væk fra de tidspunkter, hvor mange bruger strøm, og hvor vindmøller og solceller producerer begrænsede mængder strøm, hen til de tidspunkter hvor der er mindre belastning på elnettet, eller hvor vinden blæser og solen skinner.

Fra politisk side har man derfor besluttet, at alle elkunder senest i 2020 skal kunne afregnes på timebasis. Målet er at motivere os til at flytte vores elforbrug til de tidspunkter, hvor det giver mening økonomisk og i forhold til den grønne omstilling.  

Læs mere om flexafregning og få svar på dine spørgsmål