Navigation Søgning

Julen varer længe, koster mange penge

14. december 2015

Det gælder også, når det kommer til vores strømforbrug. Men med ganske få ændringer er det let at undgå, at strømforbruget løber løbsk i julen -også uden at det går ud over juletraditionerne.

I julen har vi ofte gang i mange elektriske apparater i køkkenet, vi skruer op for belysningen, og børnene bliver underholdt foran tv, tablet og spillekonsol. Alt det kan tydeligt ses på elregningen.

Her kommer et par julesparetips:

Brug LED
Skifter du for eksempel til LED-belysning, er der penge at spare. LED bruger cirka 80 procent mindre strøm end glødepærer og holder typisk 25 gange længere. Og så er det en rigtig god idé at bruge et tænd-sluk ur, så lyset kun er tændt, når der er nogen, der har glæde af det.

Spar på strømmen i køkkenet
Du kan med fordel tø maden op i køleskabet. For hvert kilo kød du optør i køleskabet, afgives der cirka en times gratis strøm. Du skal blot huske at tage stegen op af fryseren i god tid inden tilberedning.

Hvis du udnytter ovnens for- og eftervarme, er der også penge at spare. Sæt maden ind i ovnen, allerede når du tænder den, og sluk den cirka 15 minutter før, du ellers ville have gjort. Du kan med fordel også udnytte eftervarmen på kogepladerne ved at slukke et par minutter før, du ellers ville have gjort.

Og risengrøden - den skal blot koges godt op og så ind under dynen i et par timer, så er den klar til at spise.

Et andet simpelt tip er at udnytte kulden udenfor og køle resterne af julemaden ned udendørs, inden du kommer dem i køleskabet eller fryseren.

Sluk på kontakten
10 procent af vores samlede strømforbrug går til standbystrøm, så ved at slukke på kontakten, når du ikke bruger for eksempel tv, spillekonsol og radio, er der mange penge at spare.

Få et overblik
Det er en rigtig god idé at få et overblik over dit el-forbrug. Med Energi Fyns gratis app kan du let følge dit elforbrug og se, hvornår i døgnet du bruger mest strøm. På den måde kan du se, hvornår dit forbrug er uhensigtsmæssigt højt og dermed gøre noget ved det.